Spela golf utan medlemskap: Så fungerar Pay and Play

Att spela golf utan medlemskap eller grönt kort är möjligt genom Pay and Play-konceptet, som bland andra vi på Bryttsätter tillämpar. Det betyder att du betalar per runda och kan spela på dina egna villkor. Eftersom du inte behöver medlemskap eller Grönt kort-utbildning innebär Pay and Play att golfen blir mer tillgänglig för såväl nybörjare som de som inte spelar så ofta.

Här tittar vi närmare på allt du behöver veta om Pay and Play på golfbanor.

För vem passar Pay & Play?

Pay and Play tar golfen till en bred publik, men konceptet är framförallt perfekt för:

 • Nybörjare: För dig som är ny på golf är Pay and Play det perfekta sättet att prova på sporten mot en mindre engångskostnad (greenfee), helt utan investeringar i utbildning eller medlemskap.
 • Sporadiska golfare och ungdomar: Om du bara spelar golf då och då, eller om du är en ung golfare som vill utforska sporten, är Pay and Play och medlemskap i en så kallad brevlådeklubb ett prisvärt och tillgängligt alternativ.

Alla golfklubbar kan ha egna regler, som att Pay and Play enbart gäller utvalda tider och vissa banor – ofta korthålsbanor – men konceptet som sådant betyder att det är öppet för alla att golfa.

Fördelar med Pay & Play-golf

Pay & Play-golf erbjuder flera fördelar som gör sporten mer tillgänglig och njutbar för alla typer av spelare. Här är några av de mest uppskattade aspekterna:

 • Prisvärdhet och tillgänglighet: Vi på Bryttsätter är inte ensamma om konceptet – Pay & Play-banor finns på alla håll i Sverige och kostnaden är sällan hög. Greenfeepriserna kan vara omkring 100–250 kr för vuxna och ibland mindre för ungdomar.
 • Flexibilitet: Du behöver sällan boka starttid och väntetiderna är som regel kortare än på större golfklubbar. Dessutom kan du ofta låna eller hyra utrustning, vilket gör det ännu enklare att spela när andan faller på.
 • Mindre press: Pay & Play-banor har ofta en stor andel nybörjare och det finns inga krav på att du ska känna till alla golfens sociala konventioner (däremot måste du förstås känna till säkerhetsreglerna).

Pay & Play-golfbanor i Östergötland

Bryttsätter GK

Bryttsätter GK

I Sverige finns det en mängd Pay & Play-golfbanor som erbjuder olika upplevelser för golfare på alla nivåer. Här är några alternativ enbart i vårt närområde Östergötland.

 • Bryttsätter GK – Hos oss gäller Pay and Play under hela golfsäsongen. Du hittar vår fina 9-hålsbana på bekvämt avstånd från Norrköping, Linköping och Söderköping. Vi erbjuder flera medlemskapsformer inklusive greenfeemedlemskap.
 • Bråvikens GK
 • Finspångs GK
 • Flemminge GK
 • Ingelsta GK
 • Motala GK
 • NSGK, Hylinge
 • Vreta Kloster GK

Det är ungefär lika tätt mellan Pay and Play-golfbanorna i hela landet, möjligen med undantag för den norra halvan. Med andra ord finns det stora möjligheter att testa de flesta olika typer av golfbanor även utan medlemskap eller grönt kort. Och du behöver förmodligen inte ens resa särskilt långt, även om det såklart är både givande och kul att gästa flera banor under säsongen.

Pay & Play förändrar synen på golf

Utan att överdriva kan man nog påstå att Pay and Play-konceptet varit en viktig faktor i att göra golfen till en verklig folksport. Tack vare tillgängligheten är det enklare än någonsin att komma igång med golfkarriären.

Framtiden för Pay and Play ser ljus ut, inte minst då även många större golfklubbar idag väljer att öppna upp delar av sina anläggningar för allmänheten.

För den som blir biten är grönt kort och medlemskap nästa steg som öppnar upp hela golfvärlden, men Pay and Play kommer även fortsättningsvis att vara vägen dit för många golfare.

 

Jan Rolf

För många som besöker Bryttsätter regelbundet är Jan Rolf en välkänd profil. Genom sitt omfattande engagemang genom åren har Janne blivit något av en golfnestor och vi välkomnar med värme hans återkommande signatur på tankar och insikter här hos oss.