Välj rätt brevlådeklubb som hemmaklubb

Brevlådeklubb - golfbana med brevlåda och golfset

Begreppet brevlådeklubb är inte det mest populära bland landets golfklubbar, men det har av förklarliga skäl blivit allt vanligare.

Dagens golfare är inte nödvändigtvis medlemmar i en och samma klubb under hela golfkarriären, som ofta var fallet förr. Istället vill man vara flexibel och ha möjlighet att spela när och var man vill – utan att binda sig vid spelrätter och helst utan att det kostar för mycket.

Vad är en brevlådeklubb?

Här kommer den så kallade brevlådeklubben in i bilden. Och med brevlådeklubb syftar man oftast på greenfeemedlemskap, eller distansmedlemskap i en golfklubb där du inte nödvändigtvis spelar regelbundet.

Oavsett hur ofta du spelar på klubben blir den dock din hemmaklubb som hanterar din koppling till ditt Golf-ID via Svenska Golfförbundet. Därför är det viktigt att välja rätt.

Bryttsätter GK: Störst erfarenhet av greenfeemedlemskap

En viktig faktor är att du enkelt kan komma i kontakt med din hemmaklubb för saker som rör ditt medlemskap, Golf-ID med mera. Du ska kunna känna dig trygg med att du är medlem i en klubb som kan golf, driver egen golfanläggning och även har erfarenhet av moderna former av medlemskap.

Allt det får du som medlem i Bryttsätter GK. Dessutom ingår två fria greenfees som du kan utnyttja när som helst under säsongen hos din hemmaklubb.

Brevlådeklubben är här för att stanna

Genom att bli medlem i en trygg ”brevlådeklubb” som också är en riktig golfklubb får du tillgång till alla fördelar med ett flexibelt medlemskap. Men läs vidare så ska vi utforska närmare vad du kan förvänta av den rätta brevlådeklubben.

Jämförelse mellan traditionella medlemskap och greenfeemedlemskap

Om du väljer mellan distansmedlemskap i en ”brevlådeklubb” och ett traditionellt medlemskap finns det naturligtvis både för- och nackdelar med båda alternativen. Det är grundläggande skillnader som påverkar din golfupplevelse. En jämförelse mellan olika aspekter:

Traditionella medlemskap

  • Fullständig tillgång till anläggningen: För dig som oftast spelar på en och samma klubb är ett traditionellt medlemskap det bästa. Som fullvärdig medlem får du spela mer eller mindre obegränsat på klubbens anläggning. En annan fördel kan vara delaktighet i lokala evenemang, tävlingar och andra aktiviteter för klubbmedlemmar.
  • Högre totalkostnad: På gott och ont blir du genom en högre medlemsavgift också mer bunden till att utnyttja klubben i stor utsträckning.

Greenfeemedlemskap (brevlådeklubb)

  • Flexibilitet och variation: Inget starkt band till en specifik klubb, vilket i kombination med Golf-ID möjliggör spel på olika banor när det passar dig. Om du spelar golf mer sporadiskt är det en viktig fördel, och något som passar golfare som uppskattar variation och nya utmaningar.
  • Lägre totalkostnad: Kostnaden för ett traditionellt medlemskap och enstaka gästspel på andra banor är oftast högre än om du spelar mot greenfee på dina favoritbanor i mån av tid och lust.

I takt med att golfen blivit en folksport har brevlådeklubbar, eller rättare sagt greenfeemedlemskap, blivit accepterade som en port till golfvärlden, även om traditionella golfklubbsmedlemskap kommer att spela en viktig roll även i framtiden.

Oavsett om ditt mål med golfspelandet är social samvaro, tävlingar – eller bara att njuta av spelet och naturen – går det idag att hitta en lösning som passar dina behov. Om de behoven möts bäst genom en brevlådeklubb eller ett traditionellt medlemskap kan du bara svara på själv, men det är bra att alla möjligheter finns.

Vanliga frågor om brevlådeklubbar

Vad innebär det att vara med i en brevlådeklubb inom golf?

Att vara med i en brevlådeklubb golf innebär att man är medlem i en klubb utan att ha spelrätt på klubbens golfbana. Det finns idag också aktörer som inte har en egen golfbana alls, vilket kan vara en nackdel. Var noga med att välja en klubb som erbjuder support och hjälper dig som medlem när behovet uppstår.

Kan jag spela golf på alla klubbar med medlemskap i brevlådeklubb?

Inte nödvändigtvis. Du behöver också grönt kort samt Golf-ID genom Svenska Golfförbundet (SGF) för att kunna spela mot greenfee (avgift) på de flesta klubbar. Grönt kort visar att spelaren har uppfyllt de kunskapskrav som ställs, men det är inte kopplat till medlemskap. Däremot är Golf-ID kopplat till medlemskap i en klubb. Det är också upp till varje individuell klubb om man vill ställa andra krav eller erbjuda spel mot greenfee.

Hur mycket kostar en greenfee?

Kostnaden för greenfee varierar stort beroende på klubben och ofta även vilken tid på dagen/säsongen du vill spela. Allt från en eller ett par hundralappar till ett par tusenlappar förekommer. Greenfeepriserna är ofta högre under högsäsong och helger.

Jan Rolf

För många som besöker Bryttsätter regelbundet är Jan Rolf en välkänd profil. Genom sitt omfattande engagemang genom åren har Janne blivit något av en golfnestor och vi välkomnar med värme hans återkommande signatur på tankar och insikter här hos oss.